Palmuöljy on ihanteellinen valinta

Palmuöljy on ympäristön, koostumuksen ja terveyshyötyjen kannalta ihanteellinen öljy. Mikäli palmuöljyn käyttöä aiotaan vähentää, millä se pitäisi korvata?

Palmuöljyn viljelyala on noin 17 miljoonaa hehtaaria. Mikäli se korvattaisiin muilla öljykasveilla, tarvittaisiin uutta viljelyalaa esimerkiksi soijaöljyä varten 190, auringonkukkaöljyä varten 100 ja rypsiä varten 80 miljoonaa hehtaaria. Palmuöljyn viljely on monivuotista, se tarvitsee peltoviljelyyn verrattuna vähemmän lannoitteita ja myrkkyjä. Se tuottaa happea yli 8 kertaa – ja imee hiilidioksidia yli 8 kertaa enemmän kuin peltoviljelmät. Vuosittain aloitettava peltoviljely on huomattavasti köyhempi ympäristö muille kasveille ja faunalle. Öljypalmun metsämäiseen ympäristöön eläimistöllä ja muilla kasveilla on hyvät edellytykset asettua asumaan. Öljypalmuviljelmää voidaan paremmin verrata esimerkiksi suomalaiseen istutettuun metsään, kuin viljeltyihin peltoihin.

Öljypalmupuu tuottaa hedelmää ympäri vuoden 25-30 vuotiaaksi asti. Kun puu kasvaa liian pitkäksi, se vaihdetaan uuteen taimeen ja puuaines hyödynnetään eri tarkoituksiin. Palmuöljyn tuotannossa jäävästä jäteaineesta voidaan valmistaa lannoitteita ja polttoainetta. Esimerkiksi meidän valmistaja ei tarvitse lainkaan ulkopuolista energiaa ja ylimääräisiä lannoitteitakin hyvin vähän. Jopa valmistuksessa erotetusta vedestä otetaan metaanikaasu talteen ennen veden luontoon laskemista.

Olemme esittäneet tuon aiemman kysymyksen myös esimerkiksi Greenpeacelle. WWF:llä ymmärretään hyvin tämä asia ja erään heidän toimitsijan sanonta on hyvin kuvaava: ”Mikäli Kiinassa tai Intiassa vähennettäisiin palmuöljyn käyttöä, olisimme suurissa ongelmissa, koska korvaavaa öljyä on lähes mahdotonta hankkia mistään.”

Palmuöljyn koostumus on monella tapaa ihanteellinen. Siinä olevalla luonnollisella tyydyttyneellä rasvalla voidaan korvata elintarviketeollisuudessa keinotekoista kovettamista vaativia ohuita, runsaasti monityydyttymättömiä rasvoja sisältäviä öljyjä. Sen luontainen kyky kestää lämpöä mahdollistaa sen käytön ilman keinotekoista rakenteen muuttamista paremmin lämpöä kestäväksi.  Palmuöljyn sisältämät tokotrienolit ovat erityisen voimakkaita antioksidantteja, jotka antavat sille luontaisen kyvyn sietää hapettumista.

Kun palmuöljy valmistetaan tarpeeksi hellävaraisesti, sen sisältämät karotenoidit pystytään säilyttämään. Tällaista palmuöljyä kutsutaan punaiseksi palmuöljyksi. Bonred punaisen palmuöljyn valmistus on pitkän kehitystyön tulosta ja siinä on onnistuttu säilyttämään suurin osa hedelmän lihan ravinteista. Sen haitta-aineiden määrä on erityisen alhainen. Tämä johtuu ainutlaatuisesta korjausmenetelmästä, jossa hedelmät pystytään siirtämään hellävaraisesti ja nopeasti sterilisointivaiheeseen. Poimituissa hedelmissä olevien entsyymien tuhoava vaikutus pystytään näin keskeyttämään nopeasti. Öljypalmun hedelmät ovat rikkain karotenoidien lähde ja elimistö pystyy muuntamaan sitä A-vitamiiniksi parhaalla hyötysuhteella.

 

Next Article